почему с одной стороны есть куча безработных, околачивающих пороги службы занятости, а с другой стороны - хрен найдешь специалиста, который сможет работу работать согласно требованиям и качественно, не пытаясь схалтурить. в любой сфере. и даже за хорошие деньги
Та тому що багато народу у нас - любителі ШАРИ. Намутить, трішки тут обдурить, а там списдити, особливо де погано лежить - це залюбки, а щось нове вивчити, заробити своїм розумом і трудом - "я шо, лох? он там же крадуть просто так і нічо, а я чо?"
Іще їм всі винні - президент винний, прем'єр винний, суди винні, поліція винна, комунальщики винні і т.п.
А він нікому нічо не винен - "Вчитися новому? Ще й самому?! Нахера!? Я ж спеціаліст і так! А тошо нема вже такої спеціальності давним давно - то влада винна, бо козли!

"
ну и немного статистики: в IT 90% записавшихся на тестовое задание на хорошо оплачиваемую вакансию не в силах прочитать, осмыслить и выполнить инструкцию по выполнению и оформлению того самого задания
бо у нас чомусь досі прийнято вважати того хто вміє "устанавіть вінду і офіс", а також зареєструватись в гуглі - ІТшніком, а то і "програмістом"

Тому вони і самі так вважають, а раз я ІТшнік, то давай ЗП мені як мінімум в 3 рази більше ніж у сварщика.
ну и да, у тех кому за 45-50 сейчас, советское обучение-воспитание, с его принципом "зачем тебе думать - партия за тебя подумает, станок найдет и к станку поставит" тоже не сильно-то способствует каким-либо попыткам найти где бы заработать
це взагалі окрема каста "спеціалістів" (навіть 45-60)

90% з них вважають шо вони все знають і все вміють, "проста не слажилась". І дідульок із ЄС/США, які в 65 поступають у ВУЗи, вони вважають старими дурачками.