MOTO.com.ua
events
0
Події
Погода: Київ
28.03, 12:34
44
+14 °С
Вітер: 1 м./с., Схід
НовиниФорумОголошенняЖурналКаталогПривалКалендарМагазин
Реєстрація Вхід
?
Увійти
Допоможіть Армії, наближайте нашу Перемогу!
Новини

Бойовий французький моторолер, який не виправдав надій

Бойовий французький моторолер, який не виправдав надій
Бажання інженерів створити незвичайну зброю не завжди призводило до успішних результатів. Про невдалі гвинтівочні конструкції, які через непродуманість своїх механізмів не отримали широкого використання, вже доводилося писати.

Але прагнення втілити в життя сміливі ідеї по створенню зброї, що має велику вражаючу силу, яка при цьому має бути маневреним і компактним, призводило до появи самих незвичайних конструкцій. Подібним арсеналом намагалися оснастити повітряно-десантні війська. Одним із прикладів незвичайного конструкторського рішення може бути французька розробка. Інженерами республіки було запропоновано розмістити 75 мм гармату на базі моторолера. Водій, як справжній кавалерист, сидів на цьому інструменті. Ідея смілива і в своєму роді виправдана, оскільки таку конструкцію легко можна було транспортувати і десантувати з літака.

Це чудо збройової думки одержало назву - самохідна артилерійська установка (САУ) Vespa 150 ТАР. Воно по праву вважається найбільш незвичайним зброєю свого класу. Моторолер з об'ємом двигуна 145 см3 мав тягти на собі гармату калібром рівним баштовому знаряддю танка Т-34. Для можливості транспортування вражаючого засобу була посилена рама моторолера. Вважалося, що потрапити в таку маленьку і маневрену ціль буде важко. Гармата стріляла кумулятивними снарядами і могла легко вражати техніку з товщиною броні до 100 мм.

Французька армія використовувала нове озброєння під час бойових дій в Індокитаї і Алжирі. Загальна кількість гарматних моторолерів, поставлених в армію, склала 800 одиниць. Екіпаж САУ складався з двох скутерів. Перший використовувався як засіб транспортування знаряддя, а другий перевозив боєприпаси.

Моторолер був оснащений одноциліндровим двигуном, який був економічніше мотоциклетного, але менш надійним, що призводило до його відмови в самі невідповідні моменти бою. З огляду на вагу водія, гармати і боєприпасів, такий мотор виявився слабенький для виконання покладених на нього завдань.

В ході боїв виявився ще один недолік озброєння - його габарити. При довжині 176 см і шириною 69 см, він не володів достатньою маневреністю. До цього додавалося і значний час, що було потрібно на підготовку до стрільби з похідного положення і згортання установки після використання. Для вибору сектора обстрілу необхідно було розгорнути громіздку конструкцію в потрібний напрямок, що зменшувало точність попадання снаряда в ціль. А якщо враховувати, що танк - рухома ціль, то це створювало велику проблему.

Після пострілу треба було встигнути згорнути установку і покинути позицію до того, поки супротивник не завдав удару у відповідь. Добре, якщо гармата не знімалася з конструкції. Набагато гірше було, коли 52 кг знаряддя доводилося знімати з транспортного засобу і встановлювати на триногу для виконання стрільби. У цьому випадку, часу для зворотного встановлення гармати на моторолер просто не вистачало, і екіпаж САУ був змушений кидати своє знаряддя на позиції і рятуватися втечею. Другим виходом з положення був переклад конструкції в похідний стан, перебуваючи під обстрілом супротивника. При такому розкладі військовий міг загинути.

Наступним неприємним фактом для французьких військових виявилася невисока прохідність моторолера. Це було пов'язано з тим, що вузькі колеса мали високий тиск на грунт. Машина легко переміщалася по шосе, але при русі по бездоріжжю застрявала в піску і бруду Індокитаю. В цьому випадку десантникам доводилося все перетягувати на собі.

Усвідомивши всю недоцільність і небезпеку нового озброєння, військове керівництво Франції вирішило відмовитися від цієї затії і використовувало моторолер за його прямим призначенням. На них пересіли військові кур'єри і офіцери-зв'язківці після того, як знаряддя були демонтовані.

Але ідея розміщувати протитанкові засоби ураження на малих транспортних засобах отримала своє широке застосування в інших країнах. Громіздку гармату замінили на ручні протитанкові гранатомети (РПГ) та з малопотужних моторолерів пересіли на мотоцикли. Цей варіант був набагато практичніше і легше свого попередника. Набагато простіше було використовувати гранатомет для виконання стрільби. При цьому не потрібно ніяких зусиль для прицілювання, розгортання зброї і переведення його в похідне положення. Після виконання пострілу мотоцикліст легко міг покинути свою позицію, не потрапляючи під вогонь у відповідь.

Решта зразків САУ знаходяться в приватних колекціях. Виробнича ціна моторолерів, на момент випуску, становила 500 доларів. Зараз колекціонери готові заплатити за нього 25 - 50 тисяч.
1
like
1
good
bad
shockingly
Фото 1/4
Джерело: newinform
23.04.2016 р., переглядів: 3252
Подібні новини

Прозорий скутер-бабка Прозорий скутер-бабка

Перший у світі літаючий електричний скутер Перший у світі літаючий електричний скутер

Італія готується урочисто відсвяткувати 70-річчя культового моторолера Vespa Італія готується урочисто відсвяткувати 70-річчя культового моторолера Vespa

Ретро скутер Elleham 1905 Ретро скутер Elleham 1905

Тайванець Хорас Люк вирішив випускати електроскутери по $2000 Тайванець Хорас Люк вирішив випускати електроскутери по $2000

Коментарі1
Avatar kaadoc
kaadoc 25.04.2016 р.
Надо было на Бивис мастырить. Ну типа...
Грязь Индокитая и пески Алжира наверное очень удивили аффторов этой идеи.

Придурки, прости Господи...
И такие "гении" есть во все времена...
Тюль купить недорого в Украине
купить телефон в Одессе со склада, Украина
купить инсталляцию для унитаза в Одессе, магазин сантехники
© 2001-2024, MOTO.com.ua - все про мотоцикли та скутери!   Зворотній зв'язок   Про нас   Реклама на сайті